Ejderha Dövmeli Kız / Man Som Hatar Kvinnor / The Girl With the Dragon Tattoo


Yazar: Stieg Larsson
Çeviri: Ali Arda
Orijinal Dili: İsveççe
Basım Yılı: 2009
Yayınevi: Pegasus Yayınları

Arka Kapak Yazısı:
41 ülkede rekor satış yapan kitaplarının başarısını göremeden 50 yaşında hayata veda eden İsveçli gazeteci Stieg Larsson'un zihne kazınacak sahneler, çarpıcı ve canlı karakterler, okurları adeta yerlerine çivileyecek sürükleyici bir kurgu ile her sayfasını ağır ağır ve dokuyarak yazdığı Millennium serisinin ilk kitabı Ejderha Dövmeli Kız'ı okuduktan sonra, Gefle Dagblad gibi 'bundan daha iyisi yapılamaz' diyebilirsiniz. Ama bu erken bir karar olabilir. Son sözü söylemeden ikincisini beklemenizi tavsiye ederiz.

"Olağanüstü… Okuyucular kitabı okurken yerlerinden bile kıpırdayamayacak."
-SUNDAY TIMES

"Bu kitabı okumaya başladığınızda, ilk adımı hiç atmamış olmayı dileyeceksiniz. Çevreniz kararacak ve kendinizi öykünün içinde bulacaksınız…"
-BILD AM SONNTAG

"Bu kitap kendisi için söylenen her bir övgü sözcüğünü hak ediyor… Üçlemenin geri kalan iki kitabı bunun yarısı kadar bile iyi olsa, Larsson bize müthiş bir miras bırakmış olacak."
-SHARON WHEELER

"Larsson'un bu kitabı saatli bir bomba gibi..."
-BOB CORNWELL

"Hipnotize edici."
-USA TODAY

"Tam bir dinamit."
-LIZ SMITH

"Çılgınca… Müthiş bir gerilim."
-THE WASHINGTON POST

"Büyük bir açlıkla okunacaktır…"
-OBSERVER

"Larsson'un kitapları hayatımız için bir tehlike oluşturuyor. Parklar okuyucularla tıka basa dolacak, çalışma dünyası altüst olacaktır. Bütün bunların nedeni hiç kimsenin kitabı elinden bırakamamasıdır."
-BAMS

Altını Çizdiğim Cümleler:
''Eğer bir parlamento muhabiri, parlamentoda alınan kararları, ne kadar saçma olup olmadıklarına bakmadan ve hiçbir eleştiriye tabi tutmadan aktarır ya da bir politika muhabiri yargı yeteneğinden yoksunsa, bu muhabirler ya işten atılırlar ya da kızağa çekilirler.
Buna karşın olayı eleştirel bir yaklaşımla ele alma ve buldukları şeyleri okuyucuya doğru yansıtma gibi normal gazetecilik ahlakına, ekonomi muhabirlerinin dünyasında rastlayamazsınız. Bu dünyada en başarılı sahtekarlar ödüllendirilir.''

''Arka kapak yazısına bakılırsa, bu kitap genç bir feministin sansasyonel çıkış romanıydı. Yazarın Paris seyahatinde cinsel hayatına bir düzen verme çabasını anlatıyordu. Mikael, kendi cinsel deneyimlerini hem de lise düzeyinde bir üslupla pazarlayan birine nasıl olup da feminist denildiğini merak etti.''

''Hayatım boyunca bu tür çok insanla karşılaştım. Sana iyi bir öğüt vereyim -benden öğüt almaya ihtiyacın varsa tabi- bırak istediği kadar hırlasın, aldırma, hiçbir şeyi de unutma, fırsatını bulduğunda eski hesapları görürsün. Ama avantaj ondayken değil.''

''Benim çok düşmanım oldu. Yılların bana öğrettiği bir şey var; kaybedeceğin kesinken asla savaşa girme. Ama seni aşağılamış olan hiç kimseyi de affetme. Zamana bırak ve güçlü olduğun zamanda saldır. Artık karşılık vermene gerek kalmasa da yap bunu.''

''Akşam olduğunda sinemaya gidip, bir yıldır gösterimde olmasına rağmen fırsat bulup izleyemediği Yüzüklerin Efendisi'ni seyretti.
Orclar'ın insanlardan daha basit, daha az karmaşık yaratıklar olduğunu düşündü.''

''Üzerinde öküz yüküyle yük var ve yumurta kabuklarının üzerinde yürüyor.''

''Zamanın sonuna kadar dinlen.''

''Dışarı geldiğinde deri motorsiklet giysilerini çıkartmış, ayağına bir kot pantolon geçirmiş ve üzerinde 'I can be a regular bitch. Just try me' yazan bir tişört giymişti.''


Güzeldi, akıcıydı, hiç sıkmadı.
Gerçekten sürüklendiğim-elimden bırakamadığım bölümler oldu.
Keyifli okumalar :)

9 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Olur :)
      Bana mail adresini versen olma mı?
      Hatta sol framedeki mail adresine bi' mail yaz, kimsecikler görmesin :)

      Sil
    2. bi koşu kitabın kendini versen sonra bende bi koşu sana versem:)

      Sil
  2. Öyle çok duydum ki adını; kitapçı raflarında da hep gördüm ama nedense direndim, almadım. Şimdi sende tavsiyesini görünce alasım, okuyasım geldi :)

    YanıtlaSil
  3. Üç cildi de merakla ve keyifle çok kısa sürede okudum. Bu tarz sevenler için ben de gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.Kalınlığı gözleri korkutmamalı değil mi:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle korkutmamalı :)
      Zaten başlamasıyla bitmesi arasındaki süre çok kısa olacağından...
      Ben de beğendim.

      Sil
  4. Hee kardeşlerini de oku

    Okuduğum son romanın ilki. Yani son roman 3. kitaptı çünkü :) Sanıyorum adam bu romanı 7 cilt falan düşünmüş, sonra ölmüş; çocuğu çombalağı olmadığı için de yazmış ve redakte edilmemiş hatta bitmemiş hikaye için kimseyle yüzgöz olamamış yayıncı. Bi sevgilisi varmış bunun, o da notbukuna el koymuş!

    Zaten 7 cilt olaymış kendimi kesermişim. Onu bitirdikten sonra roman okumaya tövbe ettim. Neyse günahını almıyım, Granje'ın da etkisi var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaç kitap planladığını bilmiyorum ama Stieg Larsson ayrımcılık ve ırkçılığa karşı aslanlar gibi mücadele etmiş, 50 yaşında kalp krizi nedeniyle gencecikken hayatını kaybetmiş, İsveç'in en başarılı gazatecilerinden biriydi.
      Keşke 7 kitap bıraksaymış ardında.
      Dili çok akıcı, ben tarzını çok beğendim.
      Mirasını, istediği yere bıraktırmadıkları için, görüşmediği babası ve kardeşi üzerine yatmış ölümünden sonra.
      Sevgilisi de yasal hakkı olmadığı için mirasından pay alamıyor.
      Ona ''hatıra'' niyetine bıraktıkları notebook'tan kitap müsveddeleri çıkınca ailesi millonlar teklif ediyor; hayır! diyor.
      Helal olsun.

      Sil

Buraya yazmaya niyetlendiğin her şeyi aleyhinde delil olarak kullanabileceğimi bilmeni isterim...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

...yavrum seni layk ettim...