Durupdururken (çok seviyorum nan bu kelimeyi :D ) şeytan dürttü.
Kulağıma ''sen uzun zamandır hamurla oynamıyorsun, neden?'' dedi :) Hakkaten yaaa! Neden ben bi'şiler pişirmiyorum? dedim.
Hemen kalktım, gittim mutfağıma, baktım hamura yakışan neler var dolapta... Sonra da katmerli bi' poğaça yaptım, az önce yedim, ellerime sağlık!
Şeytanımı seviyorum, ne zaman fısıldasa uslu bi' kız olup onu dinliyorum :) Buyurun efenim, fotoğraflarla ''Katmerli Poğaça'' tarifi:
(Bu arada farkettim de, ben çok uzun zamandır pişirdiğim-yedirdiğim şeylerin tarifini vermemişim, çok ayıp bana.)
KATMERLİ POĞAÇA
MALZEMELER:
1 su bardağı süt,
1/2 çay bardağı sıvı yağ
100 gram tereyağ (margarin de olabilir)
1 yumurta (beyazı hamura katılacak, sarısı üstüne sürülecek)
20 gr yaş maya veya 1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Un (ben 1 kg kullandım, kulak memesi kıvamına dek ekleyeceksiniz)
İçi için;
250 gram lor peyniri (beyaz peynir de olabüleee)
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
Mayayı yarım su bardağı ılık suyun içine atıp, 1 tatlı kaşığı şekeri ekleyip arada karıştırarak 5 dakika bekletiyoruz.
Bu arada bir kap içine maydanozu ince ince kıyıp peynir ve 1 tatlı kaşığı tuz ile karıştırıyoruz, içi hazır olsun.
Yumurtanın beyazını, 1 bardak sütü, yarım su bardağı sıvı yağı, yarım çay bardağı suda erimiş mayayı, 1 tatlı kaşığı tuzu azıcık karıştırıp aldığı kadar un ekliyoruz.
Unutmayın, kıvam her daim kulak memesi :) unu azar azar eklemekte fayda var.
15-20 dakika kadar hamuru iyice yoğuruyoruz.
6-8 eşit parçaya ayırıp, yuvarlıyoruz. ( ben göreceğiniz üzere 7 tane çıkardım)
Oklava veya merdane ile hamurları yemek tabağı büyüklüğünde açıp, açtığımız hamurları 3'er veya 4'erli olarak üstüste koyacağız, aralarına fırça ile tereyağını süreceğiz ki birbirine yapışmasınlar.
3'erli veya 4'erlü istiflediğimiz hamurları alıp hepsini birlikte çok fazla ezmeden büyükçe açacağız.
Bi' yufka büyüklüğünde olsa yeterli.
Sonra açtığımız bu hamuru eşit büyüklükte -pizza gibi- dilimlere ayırıp, her dilimin taban-geniş yerine peynirli-maydanozlu karışımdan birer yemek kaşığı koyacağız, rulo yapıp kapatacağız.
Fırın tepsimizin tabanını yağlayıp, bu ruloları aralarında boşluk kalacak şekilde yerleştireceğiz ve 20 dakika beklemeye bırakacağız.
Fırınımızı bu arada 180 dereceye getirip ısıtacağız.
Ruloların üzerine yumurtanın sarısını sürüp fırına yerleştirip, kapağını açmadan tam 30 dakika pişmesini bekleyeceğiz :)
Hepsi bu.
Yiyin gari! :)
Hanimiş: hamuru kabarmaya bırakmıyoruz, içini koyup rulo yapınca tepside pişmeden önce 20 dakika beklemesi yetiyor.
Tereyağı yerine margarin de olur.
İkisi de olmasın derseniz olmaz, demedi demeyin.
Benim fırınımda 180 derece-30 dakika ama bu süre değişebilir. Orta ısıda yavaş yavaş pişmesi gerek, süreye uyacağım diye üstünü yakmayın :)
Kulağıma ''sen uzun zamandır hamurla oynamıyorsun, neden?'' dedi :) Hakkaten yaaa! Neden ben bi'şiler pişirmiyorum? dedim.
Hemen kalktım, gittim mutfağıma, baktım hamura yakışan neler var dolapta... Sonra da katmerli bi' poğaça yaptım, az önce yedim, ellerime sağlık!
Şeytanımı seviyorum, ne zaman fısıldasa uslu bi' kız olup onu dinliyorum :) Buyurun efenim, fotoğraflarla ''Katmerli Poğaça'' tarifi:
(Bu arada farkettim de, ben çok uzun zamandır pişirdiğim-yedirdiğim şeylerin tarifini vermemişim, çok ayıp bana.)
KATMERLİ POĞAÇA
MALZEMELER:
1 su bardağı süt,
1/2 çay bardağı sıvı yağ
100 gram tereyağ (margarin de olabilir)
1 yumurta (beyazı hamura katılacak, sarısı üstüne sürülecek)
20 gr yaş maya veya 1 paket kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Un (ben 1 kg kullandım, kulak memesi kıvamına dek ekleyeceksiniz)
İçi için;
250 gram lor peyniri (beyaz peynir de olabüleee)
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
Tikkat!
Tereyağ veya margarin oda sıcaklığında, fırça ile hamura sürülebilcek kıvamda olmalı.
En başta tereyağını bir tabağa koyup yumuşamaya bırakın ki, sonra zorluk çekmeyesiniz.
Mayayı yarım su bardağı ılık suyun içine atıp, 1 tatlı kaşığı şekeri ekleyip arada karıştırarak 5 dakika bekletiyoruz.
Bu arada bir kap içine maydanozu ince ince kıyıp peynir ve 1 tatlı kaşığı tuz ile karıştırıyoruz, içi hazır olsun.
Yumurtanın beyazını, 1 bardak sütü, yarım su bardağı sıvı yağı, yarım çay bardağı suda erimiş mayayı, 1 tatlı kaşığı tuzu azıcık karıştırıp aldığı kadar un ekliyoruz.
Unutmayın, kıvam her daim kulak memesi :) unu azar azar eklemekte fayda var.
15-20 dakika kadar hamuru iyice yoğuruyoruz.
6-8 eşit parçaya ayırıp, yuvarlıyoruz. ( ben göreceğiniz üzere 7 tane çıkardım)
Oklava veya merdane ile hamurları yemek tabağı büyüklüğünde açıp, açtığımız hamurları 3'er veya 4'erli olarak üstüste koyacağız, aralarına fırça ile tereyağını süreceğiz ki birbirine yapışmasınlar.
3'erli veya 4'erlü istiflediğimiz hamurları alıp hepsini birlikte çok fazla ezmeden büyükçe açacağız.
Bi' yufka büyüklüğünde olsa yeterli.
Sonra açtığımız bu hamuru eşit büyüklükte -pizza gibi- dilimlere ayırıp, her dilimin taban-geniş yerine peynirli-maydanozlu karışımdan birer yemek kaşığı koyacağız, rulo yapıp kapatacağız.
Fırın tepsimizin tabanını yağlayıp, bu ruloları aralarında boşluk kalacak şekilde yerleştireceğiz ve 20 dakika beklemeye bırakacağız.
Fırınımızı bu arada 180 dereceye getirip ısıtacağız.
Ruloların üzerine yumurtanın sarısını sürüp fırına yerleştirip, kapağını açmadan tam 30 dakika pişmesini bekleyeceğiz :)
Hepsi bu.
Yiyin gari! :)
Hanimiş: hamuru kabarmaya bırakmıyoruz, içini koyup rulo yapınca tepside pişmeden önce 20 dakika beklemesi yetiyor.
Tereyağı yerine margarin de olur.
İkisi de olmasın derseniz olmaz, demedi demeyin.
Benim fırınımda 180 derece-30 dakika ama bu süre değişebilir. Orta ısıda yavaş yavaş pişmesi gerek, süreye uyacağım diye üstünü yakmayın :)
Görsel: Sahibinin sesi - Sittirella marka
Hafta sonu deli gibi her tarafını ağrıtana kadar temizlik yaptıktan sonra yapılmış poğaçalar bunlar. Kalıbımı basarım. kitap okumaya başlayacakken du bi bakayım kim ne yazmış dedim. poğaçalı Sittirella yazısı görür gibi oldum içimden dedim ki şerefsizim kesin bana ba laf atmıştır ablam bu postta :P Ki beklediğim gibi de oldu. Ahahahahahaha :D:D:D:D
YanıtlaSilO zaman bu tarifin adını "Malzemeleri okşanmış katmerli poğaça" koyalım. Bu muhabbet azıtmaya ve lastik gibi uzamaya çok fazla açık olduğundan bu akşam uslu, tatlı ve munis küçük Lou çizgimden dışarı çıkmayacağım.
Ellerine sağlık afiyet bal şeker olsunn. :D
Benim internet terelelli skype açılmıyo.
Konuşmamız gerek anlatacaklarım var çok mühim. :)
:)))Şekercim o minicik mutfağında yapmışsın ya ellerine sağlık diyorum...Aldım tarifini direktifleriylen beraber sabah yapacağım inş. Sevgiyle kal...
YanıtlaSil*Lou'm**
YanıtlaSilBeni ne kadar iyi tanıyorsun bebeğim :)
Evet, aynen öyle, deli gibi dip köşe her bir yeri temizledikten, yorgunluktan yığılıp kaldıktan sonra şeytan dürtmesiyle yapılmış poğaçalar bunlar :)
Sana laf... çakarım elbette :)
Tek tek sevdim, okşadım, öptüm ve de kokladım ben o malzemeleri.
Kimin kulaklarını çınlatsaydım yani? :)))
Nezman dilersen konuşuruz bebeeem, sen bir mesaj bırak yeter :)
Seviyorum seni.
*zeynep*
Zeynepcim şimdiden afiyet olsun, beğeneceğine eminim :)
Sevgilerimle.
çok pis poğça yaparım diyosun yani:)))kızım bunları ortak bahçemizdeki peçkamızda pişiririk odun ateşinde:)
YanıtlaSilbknz;arsa ve evden sonra arabayıda vermeyi kabul eden zoi.
Selam:)
YanıtlaSilElla'cım poğaçalar da yaparmış. Mis gibi kokular geldi taa buralara. Ellerine sağlık becerikli kız.
Canımm, blog sayfalarını görebiliyorum artık.Şükür kavuşturana.
*zoitsa*
YanıtlaSilAlçak gönüllü ve bonkör zoitsacım benim :)
Sen bu kafayla devam edersen daha çooook maaşsız çalışırsın gibime geliyor ya, neyse :)
Hayrına yaşıyorsun valla:))))
Odun ateşinde daha da güzellerini yaparız, daha da lezzetlilerini :)
bknz;arsa, ev ve arabayı kabul ettikten sonra lütfedip bir tepsi poğaça sözü veren S.Ella
:)))
*Begonvilcim*
Canım benim, hoşgelmişsin :)
Çok sevindim, nihayet görebiliyorsun.
Ben geldiğimde, kendi ellerimle daha güzellerini yaparım, birlikte oturur afiyetle yeriz Begonvilcim.
Benim için yine öp, sev, o minik patileri olur mu? :)
Sevgilerimle.
Sana anne diyebilir miyim :) ne lezzetli görünüyo bunlar yahu.. böyle tepsiyi önüne alıp yarım saat içinde yumulup bitiriceksin..
YanıtlaSil*Didom*
YanıtlaSilSana tepsi tepsi yapayım canım benim :)
Bakarsın bir gün o da olur ''annem''! :)
De be, yeter ki sen de.
ellerine sağlık. yamuk değil:))))altı üstü poğaça yapmayı anlatmışsın ama okurken benim ağız kulaklara kadar yayılıyor:)))
YanıtlaSil*Niyancım*
YanıtlaSilSana da yapsam, yedirsem, o günler de gelse... ne güzel olur, ne güzel :)
Bundan sonra böyle Niyancım, bir üzücüklü gönderi yaparsam üö gülücüklü gönderi gelecek peşinden.
Ağlamaya mı geldik dünyaya anasını satem... yüzümüzden gülücüklerimiz eksik olmasın benim canım arkadaşım :)
ooooo harika görünüyo:)) maşallah ellerinize sağlıkk:) ben beceremem annem yapardaha çok ama o kadar detaylı anlatmışsınız ki yapim de annemin gözleri yaşarsın bi gün:)) sevgilerimle
YanıtlaSilşuan saat gecenin 11:30'u ve bu tarifle birlikte karnım guruldamaya başladı.
YanıtlaSilsabah olsa da kahvaltı yapsak. Resmen kokusu geldi burnuma yaaa!
Yalnız gördüğüm en pratik anlatım olmuş, resim metin bi arada.
Yaratıcı insanın hali başka oluyor işte.
parmaklarınızı yediniz mi ?
*kamikaze*
YanıtlaSilAnneleri sevindirmek, beklenmedik şeyler yaparak geçici sevinç şoku yaratmak gerek.
Evet, bence de yapmalısın :)
Sevgiler benden.
*Euphoric*
Bir alabilsem istediğim kamerayı... o zaman günde yediğim her öğünün fotoğrafını çekmeyi planlıyorum :)
Karnı gurulduyormuş, rejim sevdasına açıp buzdolabının kapağını şöyle adam gibi karnını doyurmuyormuş :P
Yazık Euphoric Girl'e :)))
Çok güzel kokuyor hakikaten, özellikle pişerken :)
Parmakları yiyecektik de, lazım olur diye vazgeçtik :D
İyi geceler, tatlı rüyalar, patilere öpücükler canım :)
becerikli hatunun halleri baska oluyor :)
YanıtlaSilellerine saglik
cok guzel gorunuyor, tam da cay saati nasil canim istedi bak :P
layyyyyynnnnnnnnnnn mutlaka yapmamlazım. vermeyin şöyle tarifler. kendim yapıpkendim yemek zorunda olduğumdan küçükbir fil boyutuna gelcem yakında. bu arada okuduğumen eğlenceli yemek tariflerinden biriydi. Aynı korhanınkiler gibi. ellerine sağlık şahane görünüolar.
YanıtlaSil*A-H*
YanıtlaSilBeceririm! :P
Pardon, becerikliyim! :)))
Sen yapıp can çektirirken iyiydi de mi?
Oh olsun sana :)
Hala aklım o Macaronlarda :(
Öperim :)
*cipim*
Oooo, cipim, sen ciddi ciddi uğrar oldun bakıyorum da :)
Ben o filin boyutuna ha geldim, ha geleceğim.
Buralarda yalnız kalmak olmaz :P
Yap, ye ki yandaş bulayım kendime.
Hehehehe :)
Korhan'ın tarifleri pek edepsiz be :)
oh Korhan yorum yazmamış çok şükür, lan adama 2 aydır poğaça sözüm var, yapıyım artık ya yazık :D
YanıtlaSilben o ust uste konulup sonra merdane ile acilmis hamurlara bayildim. Orada olup hamurla oynayasim bile geldi. Ama soyleyeyim cig hamur calip yeme huyum vardir benim :)
YanıtlaSilEline saglik hrika olmus!
*küflükedim*
YanıtlaSilBence görüp sana laf çarpmadan yap :)
Yazıktır nan enişteme!
İnsan kocacığından bir poğaçayı esirger mi?
2 aydır diyor bir de utanmadan :)
Cık cık cık! :)
*Gulcin*
Haha, çiğ ama tereyağlı :)
Tam senlik bu tarif Gülçin, ye yiyebildiğin kadar :)
Hamurla oynamayı severim, stresimi atıyorum resmen. Büyüklere oyun bence hamurişleri :)
aldım tarifi deneyeceğim güzele benziyor
YanıtlaSil(herkezin tarifinide yapmam ha ama bunlar süper göründü gözüme:)
*Ters Pabuçlar*
YanıtlaSilAy ay ay...
Sanki bana pişirecek :D
Yap ta ye, elbette güzeller :)
Güzel olmasa neden pişirip buraya koyalım değil mi? :)
Alallaaaa
Afiyet olsun şimdiden.
Pek güzel görünüyor hiç te yamuk olmamış Valla afferin sana :)
YanıtlaSil*Çınar Ablam*
YanıtlaSilAblacım, sen aferin dedin ya, kim ne derse desin artık...
Teşekkür ederim :)
yuhingen katmeri de yaptın ya yarın geliyorum. Polonya otobüsü nerden kalkiii abiler bi el atın gayri ./
YanıtlaSil*Edim*
YanıtlaSilOtobüs kalmadı, uçak versek? :)
Ben sana tazeik-mis gibim yaparım güzelim, hele bir gelelim :)
ella,ella geçekten emine kaçmış iyikide kaçmış ,sen yufka açmayı biliyorsun ,ve harika bir tarif bende sayfayı yıldızlıyorum kaybetmemek üzere,kaydederek :)
YanıtlaSil